Група експерти на Организацията на обединените нации (ООН) са намерили доказателства за "добре изградени мрежи" на доставчици на оръжия в Източна Европа и Близкия изток, които захранват войната в Южен Судан, съобщава "Франс прес".

В поверителен доклад до Съвета за сигурност на ООН, до който АФП са се добрали, експертите са описали сделките с оръжия, които не са скорошни и които включват български и израелски фирми.

Съветът за сигурност заплаши да наложи оръжейно ембарго на Южен Судан, за да се опита да сложи край на сраженията, при които загинаха десетки хиляди хора и които прогониха 2,5 млн. души от домовете им.

Докато оръжейните сделки датират от 2014 г. или по-рано, "тези доказателства въпреки това илюстрират добре изградените мрежи, през които оръжейните доставки се координират от доставчици в Източна Европа и Близкия изток и след това се прехвърлят чрез посредници в Източна Африка към Южен Судан", се посочва в доклада.

Експертите на ООН изтъкват, че бойци бунтовници, лоялни на Рейк Мачар, наскоро са се появили в Демократична република Конго, въоръжени с израелски автомати, които са били част от пратка, продадена на Уганда през 2007 г.

Оръжията вероятно са били придобити от запасите на правителството на Южен Судан или чрез пленяване на бойното поле или от дезертьорства, се уточнява в доклада, изпратен на Съвета за сигурност през миналата седмица.

Българска фирма е доставила пратка от малки боеприпаси и 4000 автомата до Уганда през юли 2014 г., които по-късно са били прехвърлени в Южен Судан.

Българската компания Bulgarian Industrial Engineering е работила чрез посредник в Уганда, идентифициран като Bosasy Logistics, чийто шеф Валерий Копейкин е молдовски гражданин.

Докладът посочва, че скорошни оръжейни доставки е вероятно да са били направени "чрез същата зависимост".

Генералният секретар на ООН по въпросите на миротворческите операции Ерве Ладсус призова Съвета за сигурност да действа бързо, за да бъде прекъснат потокът от оръжия, но Русия се противопостави на този ход, докато африканските страни са изразили резерви.

В Южен Судан избухна война през декември 2013 г., след като президентът Салва Киир обвини своя бивш заместник Мачар в организиране на преврат.

Почти тригодишния конфликт беше белязан от ужасяващ брой изнасилвания и убийства.