Ходът на Украйна да създаде хуманитарен коридор за износ на зърно е положителна стъпка за глобалната продоволствена сигурност, въпреки че продължават усилията за постигане на ново споразумение за по-широк черноморски коридор, каза в сряда висшият търговски представител на ООН, предава "Ройтерс".

През юли Русия се оттегли от подкрепено от ООН споразумение, което позволи на износа от Украйна да плава от три одобрени пристанища.

Оттогава Киев стартира това, което нарича временен хуманитарен коридор в опит да пробие де факто блокадата на Русия. Два кораба са отплавали през последните дни от украинското пристанище Черноморск, използвайки канала, който прегръща румънския и българския бряг.

"Виждаме алтернативите, които се проучват за износ, в много положителна светлина, защото важното е зърното да се достави на световните пазари", каза Ребека Гринспан, която ръководи изпълнението на сделката на ООН с Русия.

"Единственото нещо, което ще премахне риска и ще стабилизира... ситуацията е споразумение, което ще бъде подкрепено от всички партньори", каза тя, добавяйки, че не е в състояние да предостави времева рамка за сделка.

Междувременно Lloyd's of London води преговори с ООН за предоставяне на застрахователно покритие за украинските пратки на зърно, ако може да бъде постигнато ново споразумение за черноморския коридор, каза неговият главен изпълнителен директор Джон Нийл пред Ройтерс този месец.

Гринспан каза, че "вариантите се обсъждат", добавяйки, че "застраховката е голяма част от решението".

Руският външен министър Сергей Лавров каза на 23 септември, че докато Москва не отхвърля усилията на ООН за съживяване на черноморската сделка за зърно, неотдавнашното предложение на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш е нереалистично .

Гринспан каза, че ООН не е съгласна с тази оценка.

"Ние сме убедени, че предлагаме реални решения на въпросите, които Русия повдигна. Искаме да имаме възможност все пак да обясним защо смятаме, че това са реални решения", каза тя.

Гринспан каза пред Ройтерс през май, че ООН работи с Африканската експортно-импортна банка за създаване на платформа, която да подпомага обработката на транзакции за руски износ на зърно и торове за Африка.

Тя каза в сряда, че дори за руските банки, които не са били отрязани от системата за международни плащания SWIFT или са им наложени санкции, "надлежната проверка е проблем".

"Ние предлагаме платформи и решения за тези проблеми - това са проблеми на процедурата, избягването на риска в частния сектор, които трябва да разрешим."

Втора украинска пратка от пшеница достигна Турция

Втора украинска пратка от пшеница достигна Турция

Избягване на руската блокада в Черно море