Lloyd's of London води преговори с ООН за осигуряване на застрахователно покритие за украинските пратки на зърно, ако може да бъде постигнато ново споразумение за коридора в Черно море, каза изпълнителният директор Джон Нийл пред Ройтерс в четвъртък .

Турция, членка на НАТО, се опитва да убеди Русия да се върне към т. нар. Черноморска инициатива за зърно с посредничеството на ООН, след като Москва се оттегли през юли, слагайки край на година на защитен износ от украински пристанища на фона на войната.

"Щастливи ли сме и можем ли да продължим да предоставяме застраховки в случай, че даден коридор може да бъде експлоатиран отново и може да бъде възстановен? Отговорът на това е да", каза Нийл в интервю за Ройтерс.

"Ние сме в активни дискусии с ООН за това как това може да се случи", каза Нийл, добавяйки, че тези разговори включват възможността покритието да бъде структурирано по различен начин от преди.

Осигуряването на застрахователно покритие е от решаващо значение за пратки, напускащи Украйна.

"При липса на намеса от страна на ООН и разрешение от ООН, ние няма да одобрим застраховката", каза Нийл.

Изчислената загуба на пазара на Lloyd, без презастраховането, от началото на конфликта в Украйна е 1,4 милиарда паунда (1,74 милиарда долара), добави той.

Застрахователят Beazley е покривал корабите в коридора за зърно, а също и в отделния хуманитарен канал, който Украйна създаде през последните седмици, за да позволи на корабите, заседнали в Украйна, да напуснат, каза неговият главен изпълнителен директор Адриан Кокс отделно пред Ройтерс в четвъртък.

"Ние сме на този пазар, за да осигурим застраховката, която е необходима, за да могат тези кораби да започнат да се движат", добави Кокс.

Lloyd's поиска от членовете си през януари да идентифицират потенциално излагане на така наречените реалистични сценарии на бедствия, свързани с потенциален конфликт в Тайван в застрахователни класове, включително морски, авиационен и политически риск, съобщи Ройтерс през август .

"Лихвите директно по отношение на Тайван са под 1%. Това не е страна, в която бихме били активни в предоставянето на застраховки. Усложненията са свързани с веригата за доставки."

Aercap, най-големият застраховател на самолети в света, тази седмица се съгласи да уреди застрахователен иск във връзка с отказа на Русия да върне 17 самолета, наети от авиокомпанията Aeroflot, в спор за 400 западни самолета, блокирани след нахлуването в Украйна.

Сделката, очевиден компромис в икономическата война между Москва и Запада, изглежда ще намали сметката пред застрахователите, които са затънали в съдебни дела за това кой трябва да плати за загубата от до 10 милиарда долара.

Ердоган вярва в "добър резултат" за възобновяване на зърнената сделка

Ердоган вярва в "добър резултат" за възобновяване на зърнената сделка

Турция казва, че сделката трябва да бъде възобновена чрез отстраняване на редица недостатъци, които са били идентифицирани