ООН обещава, че в близко бъдеще ще постигне премахване на ограниченията върху износа на руски храни в съответствие с Черноморската инициатива за зърно. Toва заяви Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в ООН, цитиран от "Интерфакс".

"ООН ни обещава, че резултатът предстои. При вземането на решение ние ще оценим ефективността на изпълнението на руската част от сделката и ефективността на съответната ООН усилия", каза Полянски.

Дипломатът отбеляза, че ООН има време да изпълни задълженията си до 18 ноември - тази дата е определена като "логичен краен срок" за настоящата сделка.

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Лавров призовава ООН да помогне за облекчаване на износа на руски храни и торове

Москва не е доволна, че по този въпрос няма прогрес

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че Украйна гарантира, че няма да използва хуманитарния корабен коридор в Черно море за атака на руския флот, след което руският президент Владимир Путин нареди страната да възобнови участието си в Черноморската зърнена инициатива.

Припомняме, че на 3 ноември руският външен министър Сергей Лавров по време на своето посещение в йорданската столица Аман призова ООН, която е посредник в сделката за износ на зърно от украинските пристанища, да помогне за изпълнението на частите от сделката, предназначени да облекчат руския износ на храни и торове. 

Руският селскостопански износ не попада изрично в санкциите, наложени от Съединените щати, Европейския съюз и други, но Москва твърди, че е силно възпрепятстван от ограниченията, наложени на нейния финансов, логистичен и застрахователен сектор.

Инициативата - с посредничеството на Турция и ООН - беше договорена през юли за 120 дни.

Кремъл уточнява: Връщане към зърнената сделка не означава удължаването ѝ

Кремъл уточнява: Връщане към зърнената сделка не означава удължаването ѝ

Москва още не е решила дали да продължи соразумението след изтичането му на 19 ноември