Държавите-членки на ООН ще гласуват в петък изключение от правилата, което да позволи на украинския лидер Володимир Зеленски да говори чрез видео връзка през следващата седмица пред Общото събрание.

Това съобщи АФП, като цитира дипломатически източници.

Проект на текста, отбелязва, че някои лидери не могат да участват по причини извън техния контрол "поради продължаващо чуждестранно нахлуване, агресия, военни вражди". В резултат на това се предполага, че "Украйна може да представи предварително записано изявление на своя държавен глава".

Зеленски иска видео изявление пред ООН

Зеленски иска видео изявление пред ООН

193-членното Общо събрание на ООН в петък трябва да разгледа предложението

Според последния наличен график, обръщението на Украйна е насрочено за сряда, 21 септември следобед.

Дипломатите очакват Русия да гласува против предложеното решение, което е изготвено от Украйна. Руският посланик в ООН Василий Небензя вече каза в сряда, че Русия е против разрешаването на Зеленски да говори чрез видео.

"Зеленски пътува отлично из страната, но не може да дойде тук. Ако вие не можете да дойдете, това означава, че изпращате свой представител да говори пред Общото събрание", каза Небензия.

В бележка до членовете на Общото събрание, мисията на Украйна в ООН заявява, че Зеленски "не може да участва лично в заседанията на Общото събрание поради продължаващата руска агресия срещу Украйна".

Припомняме, че на световните лидери беше позволено да говорят чрез видео през 2020 г. и през 2021 г. поради пандемията от Covid, но от тази година те присъстват лично.

Само правителствени или държавни ръководители имат право да говорят. Страни като Китай и Русия, които не са изпратили държавен или правителствен глава, могат да изпратят друг висш служител да говори от тяхно име, но само след като ръководителите са се изказали.

След началото на войната през февруари украинският президент направи няколко видеообръщения към членовете на Съвета за сигурност.

Последният случай беше през август.