По-голямата част от мюсюлманите в Централноафриканската република (ЦАР) са били прочистени от западната част на страната, съобщи „Хюмън Райтс Уоч", позовавайки се на информация от Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Антонио Гутериш заяви, че мнозинството от мюсюлманите в страната се намират под постоянна заплаха от нападение:
„От началото на декември отбелязваме системното протичстване на областите, населени с изповядващи исляма. Десетки хиляди от тях вече напуснаха страната. Само през миналата седмица над 15 хил. души бяха блокирани в 18 населени места, обсадени от Християнските милиции. Ако незабавно не направим нещо, има голяма вероятност тези хора да бъдат избити пред очите ни", предупреди той по време на извънредна среща на Съвета за сигурност.

Властите в столицата Банги поискаха ООН да изпрати допълнителен контингент миротворци, които да овладеят положението преди да се стигне до масови убийства.

Африканският съюз вече разполага с около 6000 миротворци в страната, които биват подпомагани от около 2000 френски войници.
През следващите седмици ЕС планира да изпрати 1000 допълнителни войници, с което бройката на чуждестранните сили ще се доближи до препоръчаните от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун около 10 000 войници.

Насилието на религиозна основа в страната доведе до смъртта на хиляди, а по изчисления на международната общност, около 1 милион души са избягали в търсене на спасение от конфликта.



Централноафриканската република се намира в състояние на анархия от март миналата година година, когато ислямистката бунтовническата групировка Селека нахлу в столицата Банги и призова за свалянето на президента Франсоа Бозизе.

Последният бе принуден да избяга в Конго, а размириците доведоха до избирането на първия мюсюлмански президент на бившата френска колония Мишел Джотодия. Изправен пред невъзможността да овладее насилието в страната, в началото на тази година той бе принуден да подаде оставка.