Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова страните от конфликта в Етиопия незабавно да прекратят огъня в африканската страна без предварителни условия.

"Мирният процес в Колумбия ме кара спешно да призова страните в конфликта в Етиопия за незабавно и безусловно прекратяване на огъня, за да се запази страната и да започне диалог между гражданите на страната", написа Гутериш в "Туитър".

Бунтовници от етиопския щат Тигрей започнаха голяма офанзива в северната част на републиката на 27 октомври, по време на която превзеха редица градове в щата Амхара. Те се движат към Адис Абеба. Командването на Народния фронт за освобождение на Тигра (НФОТ) съобщи, че докато задачата за превземане на столицата не е на дневен ред, ситуацията може да се промени. От своя страна ръководството на бунтовническата "Освободителна армия на Оромо" обяви, че нейните части възнамеряват да се приближат и обградят Адис Абеба.

Властите на редица региони и градове, включително столицата, призоваха на 2 ноември жителите да вземат оръжието си и да се защитят, ако е необходимо, от бунтовниците Тигрей.

Премиерът на Етиопия лично ще се включи в битките с бунтовниците

Премиерът на Етиопия лично ще се включи в битките с бунтовниците

Бунтовническите сили напредват към столицата Адис Абеба

В същото време девет бунтовнически групи подписаха споразумение на 5 ноември за съвместна борба с централното правителство. Създаденият от тях Обединен фронт на етиопските федералистки и конфедеративни сили включва NPLT, Армия за освобождение на Оромо, бунтовнически организации от етиопските щати Амхара, Афар, Бенишангул / Гумуз, държавата на народите Гамбела, Сидам, Сомалия и региона Агав.