Съветът за сигурност на ООН обвини сирийските военни за атаката срещу турския град Акчакале, предадоха информационните агенции.

"Членовете на Съвета за сигурност по най-категоричен начин осъждат обстрела на турския град Акчакале от сирийските въоръжени сили, в резултат на който загинаха петима граждани, жени и деца, и бяха ранени няколко души." - се казва в изявление на СС.

Припомняме, вечерта на 3 октомври артилерийски снаряд, изстрелян от сирийска територия, се взриви в Акчакале, в югоизточната част на Турция. В отговор на атаката турските сили нанесоха поредица от удари срещу района, откъдето е бил изстрелян снарядът.

С обръщението си Съветът за сигурност призовава  Дамаск да уважава суверенитета на съседните страни и настоява подобни нарушения на международните закони да бъдат прекратени незабавно и да не се повтарят.

Същевременно се подчертава ,че инцидентът в Акчакале показва пагубния ефект от сирийската криза върху съседните държави и стабилността на региона като цяло.

„Членовете на Съвет аза сигурност призовават към сдържаност." - се казва още в документа, който беше внесен в сряда, 3 октомври, но обсъжданията по него продължиха през целия ден в четвъртък преди да бъде приет.

Междувременно сирийският посланик в ООН Башар Джафари заяви пред журналисти, че правителството в Дамаск е обещало да проведе разследване за това кой е виновен за обстрела срещу турския град.

От своя страна турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че страната му не иска война, но щ езащити своите граници и своя народ..

„Нямаме намерение да разпалваме война, но нека никой да не изпитва търпението ни." - предупруди Ердоган, цитиран от Би Би Си.

Припомняме, вчера турският парламент даде на правителството мандат за провеждане на трансгранични военни операции във връзка с инцидента в Акчакале.