Върховният комисар на ООН за правата на човека нарече обсадата и бомбардирането на източната част на сирийския град Алепо "престъпления с исторически размери", като обвини всички страни за нарушаването на международното хуманитарно право в Сирия, съобщава СиЕнЕн.

Във видео реч пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева, върховния комисар Зейд Раад ал Хюсеин изтъкнал, че въоръжени опозиционни групировки продължат да обстрелват цивилни квартали в западните части на Алепо, но "безразборните въздушни удари в цялата източна част на града от правителствените сили и техните съюзници са отговорни за огромното мнозинство от цивилните жертви".

По думите на Хюсеин, тези нарушения представляват "военни престъпления", а "ако са извършени съзнателно като част от широкоразпространено или систематично нападение, насочено срещу цивилни граждани, те представляват престъпления срещу човечеството".

Върховният комисар на ООН за правата на човека е последният от редицата международни фигури, които се изказаха във връзка с офанзивата в Алепо.

Силите на сирийския президент Башар ал Асад, подкрепяни от руски военни самолети, удрят източната част на Алепо, стремейки се да го изтръгнат от контрола на бунтовниците.