Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви създаването на комисия за Сирия, която ще включва представители на правителството и опозицията, за изготвяне на следвоенна конституция, съобщават световните осведомителни агенции.

"Твърдо вярвам, че създаването на организирана от Сирия и ръководена от Сирия конституционна комисия може да бъде началото на политически път на решение" на дългогодишната война, коментира Гутериш пред журналисти.

Гутериш заяви, че пратеникът му в разкъсаната от войната страна Гейр Педерсен ще събере комисията през следващите седмици.

Комисията трябва да включва 150 членове - една трета, избрани от режима, още една трета от опозицията, а останалата част от ООН.

Днешното съобщение беше направено, след като Гутериш заяви през миналата седмица, че е било постигнато споразумение относно "състава на комисията".

Подкрепяната от ООН инициатива за сформиране на конституционна комисия беше затънала в разногласия с правителството на сирийския президент Башар Асад по отношение на състава на комисията.

Не е ясно също така какво може да постигне комисията. Дамаск се надяваше да промени сегашната конституция, докато опозицията иска да напише съвсем нов основен закон.

Спорове във връзка с това кой какви роли ще поеме в комисията също забавиха процеса.

Многобройните кръгове на оглавяваните от ООН мирни преговори не успяха да сложат край на война, при която загинаха над 370 000 души и бяха разселени милиони, след като избухна през 2011 г. с репресиите на антиправителствените протести.

С ключовата военна подкрепа на Русия, силите на Асад отвоюваха обратно голяма част от Сирия от бунтовниците и екстремистите, като сега контролират около 60 процента от страната.