Върховният комисар на ООН по човешките права осъди нарушаването на правата в палестинските територии.

Луис Арбър посети арената на най-смъртоносните нападения в Бейт Ханун в Газа, където по данни на Франс прес при последната офанзива са загинали над 70 души.

Нарушаването на човешките права в палестинските територии не може да бъде толерирано, категорична е Арбър. Тя уточни, че целта на нейното посещение е да предаде съболезнованията на ООН и да засвидетелства ангажираност към цивилното население.

Повече от 60 палестинци, около половината от тях въоръжени бойци, са убити при продължилата 6 дена операция в този район, чиято цел е да спре ракетните нападения срещу израелски територии. Други 19 загинаха при смъртоносния обстрел на 8 ноември срещу палестински домове.

Междувременно множество палестинци се събраха тази сутрин в къща в Газа, за да попречат на извършването на евентуално нападение. Къщата в Бейт Лахия в северна Газа принадлежи на високопоставен член на въоръжената групировка Хамас.

От израелската армия обаче не са потвърдили, че действително възнамеряват да обстрелват къщата.

Армията често предупреждава хората да напуснат домовете си преди нападения с цел да се избегнат жертви, уточнява Би Би Си.