Незаконно е Русия да мобилизира в армията си жители на Крим - като държава-окупатор тя няма такова право. Такова предупреждение се отправя чрез резолюция на ООН, приета от Генералната асамблея на световната организация, предаде агенция "Укринформ".

В документа, озаглавен "Проблемът с милитаризацията на Автономна република Крим и град Севастопол (Украйна), и на части от Черно и Азовско море", се отправя призив към Москва да прекрати тази незаконна дейност, да изведе войските си от полуострова и да прекрати окупацията на украински територии.

ООН: Русия насажда руска идентичност в Крим

ООН: Русия насажда руска идентичност в Крим

Кремъл нарушава Женевските конвенции…

Изразява се безпокойство от усилията на Русия да блокира корабоплаването през Керченския пролив и големи територии от Черно и Азовско море под предлог, че провежда учения. Осъжда се и постояването на Керченския мост, ограничаващ размера на плавателните съдове, които могат да преминават през пролива.

Това е втората подобна резолюция, като в нея се са добавени и текстове, които липсваха в първата. Един от тях е предупреждението към Москва да не се опитва да разширява "юрисдикцията си върху ядрените обекти и инфраструктурата в Крим". Изразява се и загриженост заради окупирането на украински предприятия от отбранителния сектор.

"Проблемите със сигурността и нарастващото военно присъствие в Черно и Азовско море продължават да дестабилизират икономиката и социалната сфера, особено в крайбрежните райони на Украйна", се казва в документа.

Той е подготвен от представителите на 39 държави, сред които са САЩ, България, Великобритания, Германия, Франция, Украйна, Италия, Швеция, балтийските страни, Унгария и др.

За резолюцията гласуваха 63 страни, 19 бяха против, 66 се въздържаха.

ЕС не признава резултатите от руските избори в Крим

ЕС не признава резултатите от руските избори в Крим

Защото принадлежи на Украйна, а не на Русия