Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш категорично осъди терористична атака в събота срещу училище в района на Мпондуе в Уганда.

"Отговорните за този ужасен инцидент трябва да бъдат изправени пред правосъдието", каза говорителят на заместник-генералния секретар на ООН Фархан Хак относно нападението на бунтовническата група на Съюзническите демократични сили (СДС) на границата между Уганда и Конго.

Той цитира новини за нападението, които сочат, че много хора са били убити и отвлечени - повечето от тях ученици.

Бунтовници избиха 41 души в училище в Уганда

Бунтовници избиха 41 души в училище в Уганда

38 от жертвите са ученици

Хак каза, че Гутериш е изказал съболезнованията си на роднините на убитите, правителството и народа на Уганда.

Припомняме, че Бунтовници убиха повече от 40 души при нападение срещу средно училище в Уганда.

Атаката е била извършена в близост до границата с Конго.

Местните власти уточниха, че част от учениците са получили смъртоносни изгаряния, след като бунтовниците са подпалили общежитие, а други са били застреляни или посечени с мачете.

Полицията твърди, че зад атаката срещу средното училище Лубириха в граничния град Мпондуе стоят бунтовници, които от години извършват нападения в размирната източна част на Конго.

През последните години СДС бяха обвинени в извършването на редица атаки, насочени срещу цивилни, в отдалечени части на Източно Конго.

СДС отдавна се противопоставят на управлението на президента на Уганда Йовери Мусевени - съюзник на САЩ по въпросите на сигурността, който е на власт от 1986 г.

Групата е създадена в началото на 90-те години на миналия век от мюсюлмани от Уганда, които твърдят, че са били изолирани от политиката на Мусевени. По това време бунтовниците организираха смъртоносни атаки в угандийски села, както и в столицата. През 1998 г. при друго нападение бяха избити 80 студенти.

СДС са установили връзки с групировката "Ислямска държава".

През март най-малко 19 души в Конго бяха убити от екстремисти от СДС.

Кървава атака на "Ислямска държава" в Конго

Кървава атака на "Ислямска държава" в Конго

Напрежение в ключов регион

Властите в Уганда от години обещават да заловят бойците на СДС дори извън територията на Уганда. През 2021 г. Уганда нанесе въздушни и артилерийски удари в Конго срещу групировката.