Ситуацията с правата на човека в Русия значително се е влошила, откакто тя нахлу в Украйна през февруари миналата година. Това отчете експерт от ООН, цитиран от "Ройтерс".

В доклада на специалния докладчик Мариана Кацарова се посочва "системното потискане" на гражданското общество и се твърди, че руските власти са извършили масови произволни арести на критици на войната, като задържаните ги грози смърт поради "постоянното използване на изтезания и малтретиране".

За първи път в 16-годишната си история Съветът по правата на човека на ООН получи мандат да разгледа досието на един от своите постоянни членове в Съвета за сигурност.

По-рано Русия отхвърли критиките за правата в страната като неоснователни и отрече да атакува цивилни в Украйна, където провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

ООН се разтревожи от сериозни нарушения на човешките права в Украйна

ООН се разтревожи от сериозни нарушения на човешките права в Украйна

Русия извършвала насилствени депортации, изтезания, изнасилвания и екзекуции без съд и присъда

"Експертът е документирал скорошните законодателни ограничения, които се използват за заглушаване на гражданското общество и за наказване на активисти за правата на човека и други лица за тяхната антивоенна позиция", се заключава в доклада.

"Често насилственото прилагане на тези закони и разпоредби доведе до системно потискане на организациите на гражданското общество, което затвори гражданското пространство и независимите медии", се допълва.

След руската инвазия в Украйна Москва прие по-строги закони за наказване на инакомислещите и смятаните за предатели.

Русия наказва с доживотен затвор държавната измяна

Русия наказва с доживотен затвор държавната измяна

Затягат се и наказанията за тероризъм

Експертът на ООН Кацарова, бивша журналистка от България, която ръководи разследвания по време на двете чеченски войни за "Амнести интернешънъл", отбеляза и опитите на Русия да възпрепятства нейния мандат, подчертавайки, че подобни действия показват "липса на политическа воля да се спазят задълженията за правата на човека" .

По-рано Москва заяви, че няма да сътрудничи на разследването.

Очаква се да бъде проведен дебат по констатациите в доклада на текущата сесия на Съветът по правата на човека в Женева в четвъртък. Страните от Европейския съюз ще искат подновяване на мандата на Кацарова.