Комитет на ООН заяви, че е дълбоко обезпокоен от нарушенията на човешките права от руските сили и частни военни компании в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той посочва насилствени изчезвания, изтезания, изнасилвания и екзекуции без съд и присъда.

В констатациите си за Русия Комитетът на ООН за премахване на расовата дискриминация призова руските власти да разследват твърденията за нарушения на правата на човека, извършени по време на нахлуването в Украйна.

"Комитетът беше дълбоко загрижен за сериозните нарушения на правата на човека, извършени по време на продължаващия въоръжен конфликт от въоръжените сили на Руската федерация и частните военни компании", се посочва в изявление.

ООН за човешките права в Украйна: Десетки хиляди убити, изтезавани и разселени цивилни

ООН за човешките права в Украйна: Десетки хиляди убити, изтезавани и разселени цивилни

Регистрирани са престъпления и от украинска, и от руска страна

До момента няма коментар от руската постоянна мисия към ООН в Женева.

Сред извършените нарушения, които комисията посочва в доклада си, са прекомерната употреба на сила, произволните арести, убийствата и насилственото депортиране на деца от Украйна в Русия.

От своя страна Москва, за която комисията твърди, че е отказала да ѝ предостави информация за конфликта, отрича да е извършвала жестокости и умишлено да напада цивилни в Украйна. Тя отрича да депортира украински деца в Русия и вместо това поддържа версията, че ги е евакуирала, за да бъдат в безопасност.

Комитетът на ООН отбеляза загрижеността си и относно набирането на войници в руската армия от етническите малцинства и "подстрекаването към расова омраза и разпространението на расистки стереотипи срещу етническите украинци", включително по държавната телевизия.

Правозащитници от региона Бурятия обвиниха властите, че са съсредоточили усилията си за мобилизация върху отдалечени региони с етнически малцинства, за да избегнат разпалването на народния гняв в Москва и други големи градове в страната.

Украйна преброи 80 000 военни престъпления на Русия

Украйна преброи 80 000 военни престъпления на Русия

Повече от 10 000 цивилни са убити, повече от 13 000 са ранени