Докато навлизаме в петия месец на военните действия, непоносимите жертви от конфликта в Украйна продължават да нарастват. Заради ежедневни убийства и разрушения, задържане и масово разселване на хора, цивилните понасят тежестта на военните действия, които изглежда нямат край. Това заяви в доклада за спазването на човешките права в Украйна във време на война Върховният комисар на ООН за човешките права Мишел Бачелет. 

Докладът обхваща периода между 24 февруари и 15 май 2022 г. Той се основава на информация, събрана от мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна по време на 11 посещения на място, посещения на 3 места за задържане и 517 интервюта с пострадали и свидетели на нарушения на човешките права, както и други източници на информация.

В него обаче има данни за извършени престъпления срещу цивилни лица и медии и от руска, и от украинска страна. 

Бачелет отчита, че все още не е осигурен достъп до територията, завладяна от руските въоръжени сили.

Големият брой цивилни жертви и степента на разрушения, причинени на гражданската инфраструктура, продължават да пораждат сериозни опасения, че атаките, извършвани от руските въоръжени сили, не са в съответствие с международното хуманитарно право (МХП).

Макар и в много по-нисък мащаб, също така изглежда вероятно украинските въоръжени сили да не са спазили напълно МХП в източните части на страната.

Към 3 юли са документирани над 10 000 смъртни случая и ранени цивилни в цяла Украйна, като 335 деца са сред 4889 документирани като убити.

Тя прави уговорка, че реалният брой вероятно е значително по-висок.

Повечето от документираните цивилни жертви са причинени от използване на взривни оръжия в населени места. Руските въоръжени сили продължават да действат по същия начин - с предвидими последици за цивилното население и неговата инфраструктура, заяви Бачелет.

Поставянето на военни обекти в близост до цивилни обекти и използването на човешки щитове от двете страни в конфликта - както е документирано например в случая с дом за възрастни хора в Стара Краснянка (Луганска област) - също буди безпокойство.

Масовото разселване на цивилното население - включително над 8 милиона в рамките на страната - има непропорционално въздействие върху жените, децата, възрастните хора и хората с увреждания.

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България

Ограниченията върху свободата на движение към и от региони, окупирани от руските въоръжени сили или свързаните с тях въоръжени групи, намаляват достъпа до основни услуги.

Към днешна дата сме регистрирали значителни щети или разрушения на над 400 медицински заведения и образователни заведения, като реалните размери на разрухата вероятно са по-високи. Хиляди жилища са повредени или разрушени. Моят офис отбелязва усилията на Украйна да създаде всеобхватен механизъм за обезщетение.

Продължават опасенията относно незаконните убийства, включително екзекуциите по бързата процедура. Нарастващите доказателства дават на моята служба разумни основания да смятам, че в това отношение са извършени сериозни нарушения на МХП от руските въоръжени сили.

Към 15 май 2022 г. над 1200 тела на цивилни са открити само в Киевска област, като моята служба работи за потвърждаване на над 300 твърдения за убийства от руските въоръжени сили в ситуации, които не са свързани с активни бойни действия.

Произволното задържане на цивилни също стана широко разпространено на територия, контролирана от руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи. Въпреки ограниченията на достъпа, документирахме 270 случая на произволно задържане и насилствено изчезване. 8 души са намерени мъртви.

Съобщава се, че Службата за сигурност на Украйна и Националната полиция са арестували над хиляда лица, заподозрени в подкрепа на руските въоръжени сили и свързаните с тях въоръжени групи. Имаме опасения, че арестите може да не са били извършени в съответствие с международните задължения на Украйна за правата на човека. 

Ние също така документирахме 12 случая, които може да се равняват на насилствено изчезване от украинските правоприлагащи органи.

Продължават съобщенията за изтезания и малтретиране от двете страни, включително на военнопленници, с малък напредък в търсенето на отговорност на отговорните.

Оставаме загрижени за хората, сред които жителите на Мариупол, които не са преминали така наречения процес на "филтриране" от руските въоръжени сили при евакуации. При липса на потвърждение за тяхното местонахождение или отношение, въз основа на събраната информация, ние считаме, че те могат да бъдат задържани и изложени на висок риск да бъдат подложени на изтезания или малтретиране.

Загрижени сме и за потвърдените твърдения за принудителна наборна военна служба от свързани с Русия въоръжени групировки в края на февруари 2022 г. в Донецк и Луганск.

Русия започва да наказва офицери, изпратили наборници в Украйна

Русия започва да наказва офицери, изпратили наборници в Украйна

Путин отрече в началото, после обеща да не праща, сега офицерите са виновни

Моят екип е проверил 28 случая на сексуално насилие. По-голямата част от случаите са извършени в райони, контролирани от руските въоръжени сили, но има и случаи, извършени в райони, контролирани от правителството. Степента на нарушенията все още не е ясна предвид активните военни действия, ограничения достъп до услуги, масовото разселване и постоянната стигма, като оцелелите често не желаят или не могат да докладват за такива престъпления. В този контекст приветствам неотдавнашната ратификация от Украйна на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие.

Свободата на изразяване драстично се влоши, засегна тя и тази тема. Документирахме 17 случая на смърт на журналисти и блогъри от военни действия и регистрирахме 14 случая на ранени журналисти.

В Крим новото законодателство ограничава и без това ограниченото пространство за изразяване на несъгласие с официалната политика. Документирани са 41 случая на наказателно преследване на жители на Крим за "дискредитация" или "призив към възпрепятстване" на руските въоръжени сили.

Множество медии бяха блокирани, а руските власти ограничиха достъпа до уебсайтове, посветени на правата на човека и проблемите на МХП.

Призовават се страните да осигурят безпрепятствен поверителен достъп на наблюдатели до всички места за задържане, включително навсякъде, където се намират военнопленници.

Двете страни трябва да осигурят навременни и ефективни разследвания на всички твърдения за нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, заключи Бачелет в прегледа си.