Към днешна дата са регистрирани повече от 80 000 военни престъпления, извършени от Руската федерация в Украйна.

Такива данни бяха оповестени от главния прокурор на Украйна Андрий Костин на откритите изслушвания на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент (ЕП). Това съобщава Укринформ, като се позовава на страницата на Генералната прокуратура във "Фейсбук".

"Към днешна дата са регистрирани повече от 80 000 военни престъпления, извършени от Руската федерация в Украйна. Повече от 10 000 цивилни са убити, повече от 13 000 са ранени, повече от 98 000 граждански инфраструктурни обекта са повредени или унищожени", заяви Костин.

Според него обезщетенията за щетите и разрушенията, причинени от Русия, ще останат един от приоритетите на Украйна. Световната банка оценява нуждите от реконструкция и възстановяване на 411 милиарда долара, добави главният прокурор.

ООН потвърди близо 8500 убити цивилни от началото на войната в Украйна

ООН потвърди близо 8500 убити цивилни от началото на войната в Украйна

Тези цифри обаче вероятно са само "върхът на айсберга"

"Надяваме се на подкрепата на ЕС за създаване на регистър на щетите и по-нататъшно сътрудничество при издирването и изземването на активи, свързани с финансирането на агресия", каза Костин.

Той похвали силната позиция, подкрепата и предприетите практически стъпки за създаване на Международния център за преследване на престъплението агресия (ICPA), който ще събира и координира информация и доказателства срещу лидерите, отговорни за планирането, подготовката, започването или воденето на тази война на агресия за бъдещи изпитания.

Очаква се Центърът да започне работа в края на юни тази година .

"Благодарни сме на всички държави и партньори, които изразиха желание да изпратят експерти и прокурори", подчерта Костин.