Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун призова страните членки на организацията да заделят през следващата година рекордните 7 милиарда долара за хуманитарната криза в страните от Африка и Близкия изток.

По думите му световната икономическа криза не трябва да лиши от спешна помощ, от която се нуждаят, населението на страни като Конго. Принудени да напуснат домовете си, заради боевете между бунтовници и правителствените войски, са повече от 100 000.

"Световната финансова криза неизбежно ще ни принуди да се замислим дали не може да се намали финансирането на хуманитарните програми.
Аз призовавам обаче страните членки и частните лица да не допускат това. Аз предлагам да се отдели сумата от 7 милиарда долара за хуманитарните проблеми и на този въпрос да се отдели първостепенно място", пише в официалния документ предложение на Бан Ки Мун.

Съгласно документа ООН предлага да се отделят 2.2 милиарда долара за Судан, 919 милиона за Сомалия, 831 милиона за Конго, 550 милиона за Зимбабве.
помощ също ще получат Кения, Час, Уганда, Централната Африканска република.

ООН смята да отдели и 547 милиона долара за програмата си в Ирак, а също и 462 милиона за населението в палестинските територии.

Дори и в период на икономически растеж страните участници в ООН са отделяла не повече от 67% от сумата, която днес иска Бан Ки Мун.

Миналата година ООН отдели 3.2 милиарда долара за страните в Южна Африка, а също и в Боливия, Мадагаскар, Мианмар, Пакистан, Таджикистан и Йемен.

Също по данни на ООН, между страните, които отделят максимални вноски за международни хуманитарни програми са Саудитска Арабия, Норвегия, Монако, Люксембург и Швеция.