Общото събрание на ООН в четвъртък изиска Русия "спешно да изтегли своя военен и друг неоторизиран персонал" от украинската АЕЦ Запорожие (ЗАЕЦ) и да я върне под пълния контрол на украинските власти.

193-членното Общо събрание прие резолюция с 99 гласа "за", 9 "против" и 60 "въздържал се".

Запорожката централа, най-голямата в Европа, беше превзета от Русия малко след като започна войната в Украйна през февруари 2022 г. Тя е затворена, но се нуждае от външно захранване, за да поддържа ядрения си материал хладен и да предотврати разтопяване.

Преди гласуването, посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица призова страните да гласуват в подкрепа на резолюцията, като каза: "Дължим това на бъдещите поколения. Трябва да гарантираме, че ужасите на ядрените катастрофи няма да се повторят."

По време на войната Украйна и Русия взаимно се обвиняваха в обстрела на централата и премахването на електропроводи. Украйна отхвърли руските обвинения, заявявайки, че не атакува ядрени съоръжения.

Украински дронове са ранили работници от Запорожката атомна централа

Украински дронове са ранили работници от Запорожката атомна централа

Генералният директор на Росатом каза, че първият път, когато работниците на електроцентралата са били умишлено поставени в опасност

Резолюцията на ООН "призовава за незабавно прекратяване на атаките от Руската федерация срещу критичната енергийна инфраструктура на Украйна, които увеличават риска от ядрена авария или инцидент във всички ядрени съоръжения на Украйна".

Русия беше дипломатически изолирана няколко пъти през първата година от войната, когато почти три четвърти от Общото събрание многократно гласуваха да осъдят нахлуването на Москва в Украйна и да поискат тя да изтегли войските си.

Резолюцията, приета в четвъртък, отново изисква Русия "незабавно да прекрати агресията си срещу Украйна и безусловно да изтегли всичките си военни сили".

Дронове удариха подстанции, обслужващи Запорожката АЕЦ

Дронове удариха подстанции, обслужващи Запорожката АЕЦ

Ядрената централа не е засегната от военните действия

Общото събрание беше в центъра на действията на ООН срещу Украйна, тъй като 15-членният Съвет за сигурност беше блокиран от Русия, която има право на вето заедно със Съединените щати, Китай, Франция и Великобритания.

Съветът за сигурност проведе десетки срещи, свързани с Украйна.

Приетата от Общото събрание на ООН резолюция за Запорожката атомна електроцентрала е политизиран проект, който няма абсолютно никакъв ефект. Това заяви заместник-постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски, цитиран от ТАСС. 

Документът може само да насърчава привържениците на войната в Европа, САЩ и Украйна. Украинските власти не са в състояние да изпълнят разпоредбите на резолюцията на Общото събрание на ООН, която те самите предложиха.

"Разбира се, това е поредният неконсенсусен, политизиран проект, който няма да има абсолютно никакъв ефект на място, както и предишните, той може само да насърчи войната в Европа, САЩ и, разбира се, Украйна ще се опита да се преструва, че "това е вид подкрепа от страна на международната общност за усилията им да поддържат режима на настоящия президент на Украйна Владимир Зеленски", каза дипломатът пред репортери.

Рафаел Гроси: Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна

Рафаел Гроси: Ситуацията в Запорожката АЕЦ остава нестабилна

Всичките седем стълба на ядрена и физическа безопасност са напълно или частично компрометирани