Атака с украински дрон рани осем работници от контролираната от Русия Запорожка АЕЦ и остави близкия град Енергодар до голяма степен без ток и вода, съобщиха в сряда подкрепяни от Русия служители, цитирани от "Ройтерс".

В изявление в Telegram ръководството на централата каза, че осем служители са били ранени по време на нападение от три украински дрона камикадзе срещу електрическа подстанция близо до централата в Югоизточна Украйна.

Той каза, че всички ранени работници са получили медицинска помощ.

Едуард Сеновоз, назначеният от Русия кмет на близкия град Енергодар, където живеят работниците на завода, каза в изявление, че атаката е оставила по-голямата част от града без ток и вода.

Атаката е третата по рода си в рамките на две седмици, каза той и добави, че се работи по отстраняването на щетите в подстанцията.

Алексей Лихачов, генерален директор на Росатом, руската държавна ядрена корпорация, каза, че атаката е първият път, когато работниците на електроцентралата са били умишлено поставени в опасност.

В коментари за руските държавни телевизионни канали Лихачов призова Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), базираната във Виена ядрена служба на ООН, да направи оценка на случилото се.

"Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси многократно е казвал, че дейността на атомните централи и обслужващите ги градове, животът на хората и особено животът на работниците в атомните електроцентрали са "свещени" елементи на ядрената безопасност. Днес те са демонстративно нарушени", каза Лихачов.

По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Киев планира да внесе резолюция относно ядрената безопасност, за разглеждане на Общото събрание на ООН.

Украйна ще внесе резолюция за ядрената безопасност на Общото събрание на ООН

Украйна ще внесе резолюция за ядрената безопасност на Общото събрание на ООН

Зеленски каза, че резолюцията може да бъде "един от практическите резултати от срещата на върха"