Специалните представители на ООН по правата на човека призоваха властите в Беларус да разследват изтезанията и смъртта на политически затворници. Това съобщи Асошиейтед прес.

В доклад, изготвен от специалния докладчик на ООН за Беларус, се посочва, че петима души, починали в ареста, са били осъдени по политически мотивирани обвинения.

В документа се отбелязва, че никой от починалите не е бил подложен на аутопсия. Изтъква се, че фактът, че затворниците са починали, докато са били в ареста, създава презумпция за произволно лишаване от живот от страна на държавните власти.

Докладът на ООН призова беларуските власти да започнат бързи, ефективни, безпристрастни и прозрачни разследвания на всички смъртни случаи в ареста.

Правозащитниците на ООН са загрижени за няколко беларуски опозиционни политици, адвокати и активисти, които в момента са в затвора и чието местонахождение не е известно повече от година.

Според правозащитния център "Вясна" в момента зад решетките в страната има 1401 политически затворници, включително носителят на Нобелова награда за мир Алес Бяляцки.

Беларус арестува бивш кандидат-президент

Беларус арестува бивш кандидат-президент

Причината за задържането на Андрей Дмитриев не е известна