Над 30 експерти от ООН призоваха световните правителства и компании "незабавно" да прекратят доставките на оръжия и боеприпаси "или части от тях" за Израел.

В изявлението се подчертава, че този износ "вероятно ще наруши международното хуманитарно право".

"Подобни доставки са забранени дори ако държавата износител не възнамерява оръжията да бъдат използвани в нарушение на закона - или не знае със сигурност, че ще бъдат използвани по такъв начин - стига да има ясен риск", отбелязават експертите.

ООН приветства действията, предприети от Белгия, Италия, Испания, Нидерландия и японската компания Itochu Corporation за спиране на доставките на оръжия за Израел.

Правозащитници се опитват да блокират продажбата на части за самолети F-35 от Нидерландия за Израел

Правозащитници се опитват да блокират продажбата на части за самолети F-35 от Нидерландия за Израел

Те твърдят че Израел е използвал самолетите при атаки в Газа, които убиват цивилни.

Организацията обаче обвини Съединените щати и Германия, че са "най-големите износители на оръжие" и дори са увеличили доставките от 7 октомври насам. Франция, Великобритания, Канада и Австралия също бяха посочени като страни, които трябва да спрат да захранват военния капацитет на Израел.

Войната в ивицата Газа беше предизвикана от атака на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, при която 1200 души бяха убити, а 253 бяха взети за заложници.

Като се зарече да унищожи палестинската групировка, Израел предприе въздушна и сухопътна офанзива срещу блокираната ивица Газа, при която според палестинските здравни власти са загинали над 29 400 души. Войната разсели по-голямата част от населението на територията и доведе до масов глад и разпространение на болести.

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

САЩ ще доставят изтребители F-35 и F-15 на Израел

Израел ще бъде първата страна, която ще получи модерния самолет на Боинг