Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун има намерение да измени формата на гражданската мисия на ООН в Косово.

Световните агенции се позовават на писмо на генералния секретар до косовския президент Фатмир Сейдиу.

Моето намерение е да се измени структурата и профила на международната гражданска мисия UNMIK така, че да се позволи ЕС да поеме по-сериозна оперативна роля в Косово в съответствие с резолюция 1244", се казва в писмото.

Миналата седмица прессекретарят на UNMIK Александър Иванко предупреди, че може да се очаква решение за промяна в най-близко време.

Едновременно с това премиерът Хашим Тачи посочи, че международната мисия ще бъде трансформирана след встъпването в сила на конституцията на Косово. Това ще стане на 15 юни.

Международната мисия ще бъде трансформирана във връзка с изменението на статуса и функционирането на Косово като суверенна и независима държава", казва Тачи.

Съобщенията за промени в мисията на ООН в Косово предизвикват сериозно безпокойство от страна на Русия.
Официалният представител на Министерство на външните работи Андрей Нестеренко определи стъпките, които има намерение да предприеме ръководителя на мисията Йоким Рюкер, като „самоуправство, което трябва решително да се пресече".

Нестеренко поиска и отзоваването на Рюкер и посочи, че преформатиране на мисията може да се осъществи само след решение на Съвета за сигурност на ООН.

Мисията на ООН в Косово датира от 1999, г., когато след балканските конфликти за да се сложи край на насилието, областта бе сложена под протектората на международната общност. До този момент международните наблюдатели изпълняваха функциите на наблюдатели и консултанти на действията на албанските власти в Прищина.

Малко преди Косово да обяви независимостта си на 17 февруари тази година Европейският съюз заяви, че има намерение да изпрати своя гражданска мисия в областта, която постепенно да замести UNMIK. На това решение Русия категорично се противопостави.