Международният съюз по далекосъобщения (МСД) разглежда поредица от оплаквания тази седмица от Украйна и европейски страни относно сателитни смущения, които са засегнали навигационни услуги и телевизионни предавания, съобщава "Ройтерс".

Смущението заглуши GPS сигналите и може да застраши контрола на въздушното движение, се посочва в позиция на Европейския съюз до МСД по-рано този месец. В някои случаи са били засегнати детски телевизионни канали и са били включени насилствени изображения от войната в Украйна.

Жалбата на Украйна до агенцията на ООН с дата 3 юни посочва най-малко 11 случая на намеса през последните три месеца, засягащи десетки украински телевизионни програми.

В нея се изисква агенцията да "вземе всички възможни мерки за спиране на намесите на Руската федерация".

Русия заглуши сигнала на украински телевизионни канали

Русия заглуши сигнала на украински телевизионни канали

Една от водещите украински телевизионни компании 1+1 съобщи, че в сряда е извършена атака срещу сателитното й излъчване

Франция, Швеция и Люксембург също изпратиха жалби с твърдения за "вредни смущения" в своите сателитни мрежи, потвърди МСД, без да уточнява кой е отговорен.

Западът обвини Русия в мащабна кибератака срещу сателитната интернет мрежа на Украйна в началото на войната през 2022 г. Наскоро авиокомпаниите се оплакаха от увеличаване на GPS смущенията, засягащи навигацията в продължение на месеци, а Естония обвини Русия в манипулиране на навигационните устройства във въздушното пространство над балтийските държави.

МСД, съставен от 193 държави членки, отговаря за регулирането и координирането на глобалната сателитна система и този месец има среща. Неговата конституция го натоварва с координирането на усилията за премахване на вредните смущения.

Заради GPS-смущения Естония обвини Русия в нарушение на международното право

Заради GPS-смущения Естония обвини Русия в нарушение на международното право

Германия вече се оплака от подобни проблеми

Не е ясно как точно агенцията ще отговори на жалбите по време на заседанието си на 24-28 юни.

Говорител на МСД заяви, че не може да съди предварително за резултата от срещата и добави, че "целта е въпросът да бъде разрешен, за да се позволи работата на радиокомуникационните услуги без вредни смущения".

Отправна точка може да бъде изготвянето на доклад за степента на смущенията, както МСД вече направи за военновременните щети в телекомуникационния сектор на Украйна. 

Германия обвинява Русия за смушения на GPS-сигнала в Балтика

Германия обвинява Русия за смушения на GPS-сигнала в Балтика

Русия не коментира обвиненията