Организацията на обединените нации (ООН) събра около 1,2 млрд. долара за предоставяне на помощ през тази година на милиони гладуващи хора в опустошения от войната Йемен.

Това става на фона на надеждите, че крехкото примирие може да допринесе за постигането на траен мир, коментира АФП.

Сумата е далеч от 4,3 млрд. долара, поискани от донорите на конференцията за поемане на ангажименти в Женева, но ООН се надява, че до края на седмицата сумата ще достигне 2 млрд. долара.

Това беше седмата донорска конференция за Йемен за последните седем години, но ООН се надява, че следващата подобна среща ще се съсредоточи върху възстановяването на разрушената страна, а не върху борбата с глада.

"Днес бяха обявени 31 обещания, които възлизат на около 1,2 млрд. долара", заяви ръководителят на хуманитарната дейност на ООН Мартин Грифиц при закриването на конференцията.

ООН поиска 4,3 млрд. долара за Йемен през тази година

ООН поиска 4,3 млрд. долара за Йемен през тази година

За подпомагане на 17,3 милиона най-уязвими хора

"Ако до края на седмицата успеем да съберем 2 млрд. долара, това ще бъде чудесно", смята експертът.

Според ООН повече от 21,7 милиона души - две трети от населението на Йемен - се нуждаят от хуманитарна помощ тази година. Призивът на организацията има за цел да достигне до 17,3 милиона от най-уязвимите от тях.

Ерин Хътчинсън, ръководител на Норвежкия съвет за бежанците в Йемен, заяви, че светът е "изоставил Йемен на този важен кръстопът", като е обещал само една четвърт от необходимата сума.

"Това е крайно недостатъчно и дава сигнал, че някои хора са по-малко ценни от други", каза тя.

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Над 2900 цивилни жертви за година в Йемен

Само за 6-месечното примирие са загинали или ранени повече от 900 души

Много държави поискаха да се сложи край на наложените от хути правила, които принуждават жените, включително хуманитарните работници, да бъдат придружавани от мъжки настойници, което възпрепятства доставката на помощи.

От 2014 г. Йемен е обхванат от опустошителна война, в която подкрепяните от Иран бунтовници хути се изправят срещу международно признатото правителство, подкрепяно от водената от Саудитска Арабия военна коалиция.

Оттогава насам войната е причинила стотици хиляди жертви, както пряко, така и косвено, и е довела страната до ръба на глада.

Примирието, започнало на 2 април миналата година, изтече на 2 октомври, но много от разпоредбите му се запазиха.

Войната в Йемен уби или осакати 11 000 деца

Войната в Йемен уби или осакати 11 000 деца

Според данни на ООН

"След години на смърт, разселване, разрушения, глад и страдания, примирието донесе реални дивиденти за хората", заяви на конференцията ръководителят на ООН Антонио Гутериш.

"Тази година имаме реална възможност да променим траекторията на Йемен и да се придвижим към мир", прогнозира Антонио Гутериш.

Йеменският министър-председател Маен Абдулмалек Саид добави: "Прекратяването на хуманитарната криза започва с прекратяване на войната."

Миналата година ООН събра повече от 2,2 млрд. долара, за да може агенциите за помощ да достигат всеки месец до близо 11 млн. души в цялата страна.

ООН призова за нови преговори в Йемен

ООН призова за нови преговори в Йемен

За да се постигне споразумение и край на войната

Хуманитарната организация CARE заяви, че обещанията за 2023 г. означават, че агенциите за помощ "ще бъдат принудени отново да намалят броя на достигнатите хора".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че икономиката и институциите на Йемен са били поставени на ръба на пропастта, затова Вашингтон обеща 444 милиона долара.

Германският външен министър Аналена Баербок заяви пред репортери в Женева, че светът "твърде често си затваря очите" за "хуманитарната катастрофа" в Йемен, докато Берлин обеща 120 милиона евро (127 милиона долара).

Робърт Мардини, ръководител на Международния комитет на Червения кръст, заяви, че с всяка изминала година възстановяването на Йемен от конфликта става все по-трудно.