Съветът за сигурност на ООН обяви, че ще се предприемат строги санкции срещу нарушителите на международните правни норми, забраняващи въвличането на деца във военни конфликти, съобщиха информационните агенции.

Членовете на Съвета за сигурност приеха резолюция, в която заявяват, че организацията потвърждава „своята готовност да предприеме стриктни мерки срещу постоянните нарушители" на закона за защита на децата при конфликти.

Съветът „категорично осъжда всички нарушения на международното законодателство, включително въвличането и използването на децата от враждуващите страни при въоръжени конфликти",  както и убийствата, осакатяванията, сексуалното насилие и отвличанията на деца. и нападенията  Документът заклеймява и нападенията срещу училища и болници, както и възпрепятстването на достъпа до хуманитарна помощ.

Според доклад на Съвета за сигурност, предоставен на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, сред страните, в които се извършват такива посегателства срещу деца, са Сирия, Йемен, Ирак, Афганистан, Конго, Сомалия, Судан, Южен Судан,  Централноафриканската република, Уганда, Чад, Колумбия, Мианма, Филипините.

Съветът за Сигурност настоява всички изброени страни незабавно да прекратят противозаконните практики и да предприемат специални мерки за защита на децата.