Правителството на Иран използва като оръжие смъртното наказание, за да всява страх сред населението и да потушана несъгласието. Това заяви върховният комисар на ООН за правата на човека Фолкер Тюрк, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи екзекуциите са "разрешени от държавата убийства".

"Използването като оръжие на наказателни процедури за наказване на хора за упражняване на техните основни права - като тези, които участват или организират демонстрации - се равнява на разрешено от държавата убийство", подчерта той и допълни, че екзекуциите нарушават международното право за правата на човека.

В събота Иран иран екзекутира чрез обесване двама мъже за предполагаемо убийство на член на доброволческите сили"Басидж" към Иранската революционна гвардия по време на националните протести.

Службата по правата на човека на ООН е получила информация, че предстоят още две екзекуции, а до 100 души са изправени пред обвинения за тежки престъпления.

ООН: Ситуацията в Иран е критична

ООН: Ситуацията в Иран е критична

Над 300 души са загинали при протестите през последните два месеца

Тюрк заяви, че е имало множество нарушения по отношение на провеждането на справедлив процес, включително прилагане на неясно формулирани наказателни разпоредби, отказ на достъп до избран адвокат, получаване на принудително признание под изтезания и отказ на право на обжалване.

Ислямската република, която обвини за безредиците външните си врагове, включително Съединените щати, мотивира потушаването на протестите със запазването на националния суверенитет.

Настоящото изявление на службата по правата на ООН идва в момент, когатоТюрк продължава да настоява за пътуване до Иран и за среща с нейния върховен лидер аятолах Али Хаменей.

Планирана е отделна лична среща между турските и иранските власти "много скоро", отбеляза на брифинг Мохамед Али Алнсур, високопоставен служител на ООН за правата на човека, без да дава повече подробности.

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Иран изправя на съд 750 души за участие в бунтовете

Съдебните процеси започват тази седмица

"Не можем просто да мълчим, когато има много сериозни нарушения", подчерта той.

През ноември Съветът по правата на човека гласува за създаването на тричленна независима мисия за установяване на фактите за репресиите на Иран срещу протестите. Алнсур каза, че вече са получени хиляди заявления.

Протестите започнаха в средата на септември, когато 22-годишната Амини почина, след като беше арестувана от иранската морална полиция за предполагаемо нарушаване на стриктния дрескод на Ислямската република. Жените изиграха водеща роля в протестите, като много от тях публично свалиха задължителните ислямски забрадки - т.нар. хиджаб.

Протестите бележат едно от най-големите предизвикателства пред иранската теокрация след Ислямската революция от 1979 г. Силите за сигурност са използвали бойни патрони, сълзотворен газ и палки, за да разпръснат протестиращите, според правозащитни организации.

Иран екзекутира още двама задържани за участие в протестите

Иран екзекутира още двама задържани за участие в протестите

Те бяха осъдени при закрити врати