Съветът на ООН за правата на човека се изказа на 42-ата си сесия в Женева за създаването на международна мисия за разследване на нарушения на права и свободи във Венецуела, включително извънсъдебни убийства и изтезания. Това решение е взето с 19 гласа от 47, като седем държави се изказват против, а 21 се въздържат, съобщава АФП.

Резолюцията посочва необходимостта "незабавно да се изпрати мисия за установяване на факти, която трябва да бъде назначена от председателя и да бъде създадена за една година, за разследване на извънсъдебни убийства, насилствени изчезвания, произволни задържания и изтезания, както и други случаи на нечовешко отношение и малтретиране, извършено от 2014 г." Такова разследване има за цел да привлече извършителите към отговорност.

ЕС разшири санкциите срещу Венецуела

ЕС разшири санкциите срещу Венецуела

Съветът добави в списъка седем служители на венецуелските служби за разузнаване и сигурност

19 държави от 47 са гласували за резолюцията, в констатиращата част на която има и обвинени срещу действащите власти на Венецуела. Сред инициаторите на документа са редица държави от Латинска Америка, включително Чили, Колумбия, Парагвай, Перу и Хондурас.

По време на гласуването тя е подкрепена и от страните от Европейския съюз, Япония, Австралия, Бразилия и Украйна.

Седем делегации се противопоставят, по-специално Китай, Куба, Египет и Саудитска Арабия. Сред 21 въздържали се са Мексико, Никарагуа, Южна Африка и Пакистан.

Мадуро: Тръмп отклонява вниманието от проблемите си с Венецуела

Мадуро: Тръмп отклонява вниманието от проблемите си с Венецуела

САЩ признаха Гуайдо за законен лидер