Два самолета бяха изолирани на летището във Филаделфия заради сигнал за опасен материал на борда на машините, съобщи Си Ен Ен.

Подозрителният пакет, открит днес на борда на на самолет на „Юнайтед парсъл сървис", летящ от Йемен за Чикаго, бе проверен и бе установено, че не съдържа експлозиви, съобщи пред Ройтерс източник от ФБР.

Пакетът, представляващ тонер касета за мастилено - струен принтер, бил намерен, докато самолетът бе кацнал на летище "Уест Мидлъндс" близо до британския град Нотингам.

От американското управление за сигурност на транспорта потвърдиха, че властите проверяват за наличие на "потенциално подозрителни предмети" в самолети на куриерската компания, кацнали във Филаделфия, Ню Джърси и град Ню Йорк.

По-рано днес британските власти откриха взривно устройство, маскирано като тонер касета. То е било поставено на борда на полет от Йемен до Чикаго с междинно кацане в Лондон. По други данни, касетата е била само "манипулирана", но без да има взрив. В касетата е имало електрическа верига и бяло прахообразно същество с неизвестен произход.

От американската служба по транспортна безопасност заявиха, че машините, празен Бойнг 757 идващ от Париж и транспортна машина с трима души на борда, са били преместени на отдалечен край на летището заради „възможен радиоактивен инцидент".

Пътувалите в транспортния самолет са били прегледани и не са констатирани аномалии, съобщиха от пожарната във Филаделфия. На мястото са специалисти от департамента за национална сигурност, разследването на инцидента продължава. Полетите от летището продължават.

Ей Би Си съобщи, че друг самолет на летището в Нюарк също е бил обект на проверка. В случая е ставало въпрос за съмнително устройство на борда.

По първоначална информация, във всички случаи (в това число и този от Лондон) става дума за самолети на транспортната компания UPS. СиЕнЕн има информация, че камиони на фирмата в Куинс и Бруклин, Ню Йорк, са станали обект на проверка от специалните служби днес. В тях не е било открито нещо опасно.