Началникът на Генералния щаб на етиопската армия ген. Сеаре Меконен е бил убит от бодигарда си след опит за преврат в щата Амхара, съобщава АФП. При опита за смяна на властта са били убити губернаторът и негов висш съветник.

Вчера ударен отряд, воден от шефа на силите за сигурност в Амхара нахлул на среща в Бахир Дар - столицата на щата, откривайки огън. При престрелката били ранени губернаторът Амбачеу Меконен и негов съветник, които по-късно починали.

По-късно същия ден в очевидно началникът на Генералния щаб е бил убит от бодигарда си.

Днес министър-председателят на Етиопия Ахмед Абий заяви, че атаката срещу шефа на Генщаба е част от опита за преврат в Бахир Дар.

Той осъди незаконните действия на въоръжените групировки и заяви, че опитът за преврат противоречи на конституцията и цели да подкопае трудно извоювания мир в региона. Той трябва да бъде осъден от всички жители на Етиопия, категоричен бе етиопският премиер.

Амхара е вторият по брой на населението регион на 100-милионна Етиопия, която е разделена на 9 щата.

След като дойде на власт през 2018 г. Абий се опитва да направи реформа в африканската страна, в която продължаващото с години политическо насилие доведе до оставката на предшественика му - Хайлемариам Десален. Абий освободи политически затворници, отмени забрани за политически партии и започна разследвания срещу представители, обвинени за нарушаване на човешките права.