Най-голямата опозиционна партия в северен Судан „Умма" обяви неочаквано решението си да бойкотира изборите.
Те трябва да се проведат този месец и ще бъдат целокупни - президентски, парламентарни и за местни органи на властта. Това ще са първите избори на демократична основа в Судан от 24 години насам.

Миналата седмица опозиционната „Умма" представи на Националната избирателна комисия списък с осем свои искания като условия за нейното участие в изборите.

"Решихме да бойкотираме предстоящите избори заради това, че седем от условията, които поставихме, останаха без отговор", заявяват от „Умма" в разпространен до медиите текст.

Сред исканията бяха равен достъп на всички политически партии до медиите, създаване на независим орган, който да контролира работата на Централната избирателна комисия, определяне на максимален праг за финансирането на избирателната кампания и др. Освен това от „Умма" поискаха изборите да бъдат отложени за май месец.

По-рано водещата политическа сила в Южен Судан - Суданско народно освободително движение обяви, че също ще бойкотира изборите в северните щати на страната.

Припомняме, през февруари месец лидерите на африканските държави проведоха извънредна среща в Адис Абеба, посветена на обстановката в Судан. Поддържането на крехкия мир вече една година се оказва обаче все по-невъзможно.

От 2005 година в страната се правят опити да се спре гражданската война, която заплашва да раздели окончателно страната на две - южен и северен Судан. Едно такова разделение обаче предизвиква безпокойството на всички страни от континента, както и на международната общност.

Напрежението между Севера и Юга отново достигна критичен предел, след като в началото на декември месец миналата година в Хартум със сила бе разгонена мирен протест, организиран от опозицията.

Международните наблюдатели предупредиха за опасност от ескалацията на напрежението и възобновяване на военните действия в Южен Судан.
Вчера ЕС изтегли мисията си от наблюдатели, които трябваше да осъществят мониторинг преди изборите.