Демократичната опозиция и политическите затворници във Венецуела спечелиха наградата "Сахаров" на Европейския съюз за правата на човека, съобщават световните информационни агенции.

От Европейския парламент отбелязаха, че са искали да възнаградят смелостта на студентите и политиците, борещи се за свобода от репресивно правителство.

Ги Верхофстад, който е лидер на групата на либералите и демократите в Европейския парламент, заяви, че "тази награда подкрепя борбата на демократичните сили за демократична Венецуела".

Той призова "международната общност да се присъедини към нас в тази борба за свободата на народа на Венецуела".

Две жени, избягали от „Ислямска държава”,  удостоени с наградата „Сахаров”

Две жени, избягали от „Ислямска държава”, удостоени с наградата „Сахаров”

Надя Мурад и Ламия Башар са сред хиляди жени

През миналата година лауреати на наградата бяха две жени от иракското малцинство йезиди, които избягаха от сексуално поробване от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава").

Наградата, наречена на името на съветския дисидент Андрей Сахаров, е създадена през 1988 г., за да почете личности или групи, защитаващи човешките права и основните свободи.

Другите номинирани за тази година бяха пакистанска християнка, която е била със смъртна присъда в продължение на 6 години, защитник на правата човека в Гватемала, двама прокюрдски затворници в Турция, шведско-еритрейски драматург, който е бил арестуван продължително време в Еритрея и правозащитник от Бурунди.

Връчиха наградата „Сахаров” на намиращ се зад решетките блогър в Саудитска Арабия

Връчиха наградата „Сахаров” на намиращ се зад решетките блогър в Саудитска Арабия

Раиф Бадауи е осъден за обида на исляма