Опозиционният Християндемократически съюз (ХДС) води на изборите за местна власт в германската столица Берлин с 27,5% от гласовете, съобщиха европейските медии в неделя, позовавайки се на екзитполове.

Според техните данни Социалдемократическата партия на Германия на настоящия германски канцлер Олаф Шолц е победена с 18,5% от гласовете. Зелената партия получава приблизително същия брой гласове.

Отбелязва се, че за първи път от 20 години ХДС печели най-много гласове в Берлин, докато резултатът на социалдемократите в германската столица е най-лошият за партията от десетилетия насам.

Резултатите от тези избори и коалиционните преговори ще определят новия кмет на столицата и състава на Камарата на депутатите в Берлин.

Предишните избори в германската столица се проведоха през есента на 2021 г., но Конституционният съд обяви резултатите за невалидни след поредица от жалби от политически партии и беше разпоредено провеждането на нови избори.

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Раздори в управляващата коалиция в Берлин заради танковете за Украйна

Опозицията търси своите шансове

Европейските медии отбелязват, че резултатите от местните избори в Берлин показват тенденциите, които се наблюдават на национално ниво в Германия през последните месеци - влошаване на позициите на Социалдемократическата партия и засилване на консервативната опозиция.

"Фигаро" пише, че гласуването се е състояло на фона на високата инфлация в страната, дебата за оръжейните доставки за Украйна и нарастващия поток от имигранти в Германия.

Асошиейтед прес съобщи, че основните проблеми на берлинчани по време на гласуването са били повишаването на цените на наемите и недоволството от образователната система.