Гръцката опозиционна партия "Нова демокрация" внася предложение за вот на недоверие срещу премиера Алексис Ципрас в парламента заради споразумението за разрешаване на продължаващия от десетилетия спор за името с Македония. Това обяви лидерът на партията Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс".

Управляващата ляво-дясна коалиция на Ципрас има 154 места в 300-местния парламент.

Вотът на недоверие е първият срещу Ципрас, откакто той дойде на власт през 2015 г. Той губи в социологическите проучвания, съсипан от икономическите реформи, предприети като условие за третата многомилиардна спасителна помощ за Гърция през 2015 г.

Опозицията в Гърция бясна на споразумението с Македония за името

Опозицията в Гърция бясна на споразумението с Македония за името

Дясноконсервативната партия "Нова демокрация" е против

Ципрас и македонският премиер Зоран Заев постигнаха историческо споразумение във вторник за името "Република Северна Македония", уреждайки спорове, които продължават от близо три десетилетия за името на бившата югославска република и премахване на пречката пред кандидатурата на Скопие за членство в Европейския съюз и НАТО.

Споразумението обаче предизвика силна критика от страна на опозиционните партии в двете страни, а президентът на Македония обяви, че няма да го подпише.

ВМРО-ДПМНЕ скочи: Заев капитулира пред Гърция за името на Македония

ВМРО-ДПМНЕ скочи: Заев капитулира пред Гърция за името на Македония

Споразумението било "фалшива победа"

"Акт на отговорност е да се изчерпи всяка възможност за предотвратяване на тази сделка", изтъкна Мицотакис пред гръцките депутати.

Той заяви, че ще внесе вота на недоверие, веднага щом парламентът приключи гласуването на спасителните реформи по-късно днес.

Председателят на парламента Никос Вуцис посочи, че разискванията за вота на недоверие ще започнат в 18 часа българско време днес.

Коалиционният партньор на Ципрас, дясната партия "Независими гърци", обяви публично, че няма да подкрепят споразумението, постигнато със Скопие, но въпреки това те няма да предизвикат свалянето на правителството.

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Президентът на Македония отказва да се подпише под сделката с Гърция

Иванов обяви позицията си по време на обръщение към нацията