Събрани са необходимите 500 000 подписа за 10 дни за провеждане на референдум относно плановете на правителството да предостави на регионите повече правомощия. Това заяви лидерът на опозиционната Демократична партия в Италия Ели Шлайн, предаде "Ройтерс".

"Страната е убедена, че законът е грешен и опасен и нашата битка ще продължи с всички хора, които вече са се мобилизирали и ще продължат да го правят на нашите фестивали, улици и площади", написа Шлайн в профила си в Инстаграм.

Преди референдума за отмяна на реформата да може да бъде поставен на избирателите, Върховният съд трябва да провери легитимността на предложението, като също така гарантира, че необходимият брой подписи действително е достигнат. След това Конституционният съд трябва да се произнесе по допустимостта му.

Ако бъде разрешено от съда, може да се проведе народен референдум, но той ще бъде валиден, ако поне 50% от имащите право на глас отидат до урните.

Припомняме, че реформата беше одобрена на 19 юни след бурно заседание, продължило цяла нощ. Според критици приетата оспорвана реформа ще влоши историческото разделение между богатата Северна и по-дебната Южна Италия.

Новият закон ще позволи на регионите да претендират за по-широки правомощия върху ключови обществени услуги като здравеопазване и образование и да имат по-голяма дума за това как се изразходват данъците.

В Италия референдумът обикновено е тест за правителствата и ако този премине, може да създаде някои проблеми за мнозинството, водено от премиера Джорджия Мелони от 22 октомври, което в момента е много солидно.

Италия готви пряк избор на премиера

Италия готви пряк избор на премиера

Опит за справяне с хроничната политическа нестабилност в страната