Опозицията в Колумбия реагира гневно на сключената от страната сделка със САЩ, според която на Вашингтон се дава достъп до седем военни бази на колумбийска територия

Според опозиционния лидер Густаво Петро договорът е крачка към образната окупация на Колумбия от страна на САЩ.

Сред основните аргументи за това твърдение е фактът, че сделката е с продължителност от десет години, припомня БиБиСи.

Като част от договорката американските военни ще имат достъп не само до базите, но ще разполагат с възможност за ползване на големите летища в страната, използвани от гражданската авиация. Всички кадри, ангажирани с работата в базите на САЩ в страната, ще се ползват с дипломатически имунитет.

От друга страна, правителствата на Вашингтон и Колумбия подчертаха, че основната цел на споразумението е базите да бъдат използвани по начин, който ще доведе до ефективна борба с наркотрафикантите и бунтовниците в страната.

Освен сред опозицията обаче, договорът предизвика сериозни притеснения в Бразилия, Еквадор и най-вече Венецуела.

Президентът на Венецуела Чавес определи подписването му като факт, който ще дестабилизира региона и ще рефлектира на териториалната цялост на южноамериканските страни.

Последното напрежение в района се породи от решението на Венецуела да купи ракети със среден обсег от Русия.

Коментарът на говорителя на Държавния департамент Иън Келибеше, че договореностите за военни доставки, постигнати в хода на преговорите между президентите Чавес и руския му колега Медведев, предизвикват "напрежение и нестабилност по цялото Западно полукълбо".