Опозицията на Венецуела предложи на САЩ да облекчат икономическите санкции срещу страната и някои лица. Това искане показва промяна в политиката, насочена към връщане на президента Николас Мадуро на масата за преговори, според председателя на Националното събрание Хуан Гуайдо.

Планът може да бъде пуснат в действие дори преди преговорите, които се надяваме те да бъдат възобновени в Мексико, каза Гуайдо, тъй като опозицията настоява за "свободни и честни" избори възможно най-скоро, както и за промени в съдебната система на Венецуела, съобщи "Блумбърг".

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Гуайдо призова за международен натиск върху Мадуро

Повечето опозиционни партии заявиха, че няма да участват в гласуването

"Това е насочено към укрепване на опозицията в ролята ѝ на преговарящ и възможността за споразумение, каза той пред Bloomberg News в интервю от Каракас. Диктатурата трябва да даде отговор.

Служител на Държавния департамент каза, че САЩ не предвиждат действия за санкции. "Съединените щати, заедно с нашите партньори и съюзници, се стремят да използват многостранен натиск, за да придвижат Венецуела към демократично решение", каза служителят в писмен отговор на въпроси. "Режимът на Мадуро може да създаде път за облекчаване на санкциите, като се включи в искрени дискусии с опозицията, за да създаде необходимите условия, за да позволи провеждането на свободни и честни избори във Венецуела.

Мадуро праща Гуайдо в затвора

Мадуро праща Гуайдо в затвора

Критикува САЩ заради санкциите срещу Венецуела

Посланикът на САЩ във Венецуела Джеймс Стори каза на 6 януари, че са "склонни да премахнат, облекчат и променят санкциите, когато има преговори, които водят до промени за възстановяване на институциите и демокрацията във Венецуела". Той не спомена облекчаване на санкциите преди преговорите.

Венецуелското правителство не е коментирало.

Преговорите между правителството и опозицията се провалиха миналата година, когато колумбийският бизнесмен Алекс Сааб, основен съюзник на Мадуро, беше екстрадиран в САЩ от Кабо Верде, за да бъде обвинен в пране на пари. По-рано този месец президентът на Венецуела даде знак, че може да се върне на масата за преговори, ако бъдат предприети "положителни действия" за възстановяване на диалога в Мексико.

"Очакваме да започнем преговори възможно най-скоро", каза Гуайдо, като предупреди, че неуспехът да се постигне споразумение ще доведе до ново затягане на санкциите, насочени повече към лица, замесени в корупция и престъпления срещу човечеството.

Икономиката и валутата на Венецуела претърпяха исторически колапс, откакто Мадуро встъпи в длъжност през 2013 г. Партията му спечели регионалните избори през ноември, хиперинфлацията приключи и икономиката расте през ноември 2021 г. за първи път от седем години.