Опозиционните партии във Венецуела, където има опасения, че правителството може да има достъп до данните на избирателите, обещаха в сряда да запазят тайната на вота за предварителните избори през октомври, за да определят претендента за поста на президента Николас Мадуро, обобщи АФП.

"Гражданите могат да бъдат спокойни, че самоличността им няма да бъде компрометирана", заяви пред репортери в Каракас Хесус Мария Касал.

Той ръководи органа, отговарящ за организирането на първичните избори.

"Ние се ангажираме да защитим самоличността на избирателите. Това е един от нашите неприкосновени принципи", каза Хесус Мария Касал.

Касал не уточни как ще бъде направено това.

Той се обърна към журналистите след създаването на техническа комисия, която да действа като мост между неговата комисия за първичните избори на опозицията и Националния избирателен съвет (НИС), който е широко смятан за сговорчив с изпълнителната власт.

Президентските избори са насрочени за 2024 г.

Опозицията във Венецуела, подкрепена от голяма част от международната общност, не призна преизбирането на Мадуро през 2018 г. в резултат на вот, който бе широко отхвърлен като фалшифициран.

След вота през 2018 г. опозиционният лидер Хуан Гуайдо беше признат от повече от 50 държави за фактически лидер на Венецуела.

От 2019 г. до януари т.г. Гуайдо ръководеше символично "временно правителство" с подкрепата на Съединените щати и признанието на десетки други държави, но без реална власт в рамките на Венецуела.

През януари опозицията гласува за разпускане на временното правителство и замени Гуайдо като ръководител на паралелен конгрес, съставен от опозиционни депутати.

Той вече обяви, че ще се кандидатира на първичния вот, както и двукратният кандидат за президент Енрике Каприлес.

И на двамата обаче властите забраниха да заемат публични длъжности със съдебни решения, отхвърлени от опозицията като дълбоко погрешни.

Тяхната правоспособност е един от спорните въпроси, които се обсъждат в рамките на мирните преговори между опозицията и правителството, водени в Мексико, които са преустановени от ноември.

Официалният Конгрес на Венецуела е съставен почти изцяло от депутати, които са съмишленици на Мадуро и които бяха избрани през 2021 г. в бойкотиран от опозицията вот.