32% от македонците смятат, че Македония ще стане член на ЕС до 2-3 години.

Това показват резултатите от телефонна анкета на Института за политически изследвания в Скопие, информира „Утрински весник". 1 100 македонци са потърсени за мнение относно еврочленството на югозападната ни съседка.

21,6% от тях смятат, че поне след 5 години Македония ще се присъедини към общността.14,8 на сто от запитаните македонци са на мнение, че европейското бъдеще на Македония може да стане факт след 10 години. 11,1% от анкетираните са категорични, че Македония никога няма да стане член на ЕС. 20% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

За 28,8% от македонците членството на страната в ЕС ще окаже положително влияние върху македонската икономика.

16,9% пък очакват еврочленството на Македония да повиши стандарта им на живот., а 11,9% от запитаните прогнозират прилив на чуждестранни инвестиции. 0,8% от македонците са на мнение, че членството в ЕС ще окаже най-слабо влияние върху образованието и земеделието.

За процесът на евроинтеграция на Македония гражданите й се информират най вече от медиите - 84% от запитаните черпят евроинформация от  електронните медии, 5,8% от печатните медии, а 8,7%  от интернет.