САЩ изразяват безпокойство от руските планове да доставят на Сирия противокорабни крилати ракети „Яхонт", които Израел възприема като пряка заплаха за своята сигурност

Министърът на отбраната Робърт Гейтс подкрепи опасенията, изказани от колегата му Ехуд Баракна среща във Вашингтон, пише БиБиСи. По думите на Барак разпространението на оръжието ще дестабилизира региона.

"Русия има право да продава оръжие на други страни, но ние се надяваме, че тя ще отчита стратегическите последствия от всяка една продажба", излезе с официален коментира пресслужбата на Пентагона.

Припомняме, вчера министърът на отбраната Анатолий Сердюков, който беше на няколкодневно посещение във Вашингтон, призна че сделката е била обсъждана, но изключи възможността въоръжението да попадне в ръцете на терористи, тъй като в договора със Сирия се съдържа забранителна клауза то да се продава или предава на трети страни.

Според информацията Дамаск разчита да получи не по-малко от две системи „Бастион", като окомплектовката на комплексите ще включва до 36 ракети „Яхонт".
Това прави обемът на оръжейната доставка значителен и на стойност около 300 млн. долара.