Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че е необходимо повече време за договаряне на начин на свързване на финансирането от ЕС с върховенството на закона, съобщава "Политико".

Той бе категоричен, че нидерландският премиер Марк Рюте го мрази.

Относно евентуалното предложение, което би обвързало достъпа до евросредствата с критериите за правова държава, унгарският лидер постави под въпрос необходимостта от нов механизъм, но подчерта, че Унария не е против тази възможност. Тя обаче трябвало да се обсъди, а това отнема седмици.

Орбан посочи, че страната му има спор с Нидерландия по този въпрос.

Борисов обвинил нидерландския премиер, че иска да бъде "полицаят на Европа"

Борисов обвинил нидерландския премиер, че иска да бъде "полицаят на Европа"

Рюте заяви, че всяка страна защитава своето виждане

Не знам каква е личната причина нидерландският премиер да мрази мен или Унгария, но той атакува много остро и ясно показва, че понеже Унгария според него не спазва върховенството на закона, трябва да бъде наказана финансово. Това е неговата позиция, която не е приемлива, тъй като няма решение относно ситуацията на върховенството на закона в Унгария", заяви Орбан.

Той посочи, че е направил две предложения на срещата на върха на лидерите на ЕС - германското председателство на Съвета да гарантира, че ще бъде взето решение относно процедурата за върховенство на закона срещу Унгария, както и неправителствени организации да бъдат регулирани като политическите партии.

Орбан заяви готовност да остане в Брюксел една седмица, докато се постигне споразумение за бюджета.

Мисля, че имаме добър шанс да сключим сделка, посочи той и подчерта, че в момента трудностите с постигане на споразумение са не заради него, а заради Рюте.

Меркел допуска евролидерите да не се споразумеят в Брюксел

Меркел допуска евролидерите да не се споразумеят в Брюксел

Добра воля имало, но и многобройни позиции