Унгарският премиер Виктор Орбан е обещал на лидерите от дясноцентриската политическа група на Европейския съюз, че ще се съобрази с исканията на Брюксел за промяна на мерките, наречени атака срещу академичната свобода. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на партията.

Припомняме, че става въпрос за Централноевропейския университет в Будапеща, открит от милиардера Джордж Сорос. 

"Премиерът Обран се ангажира в Съвета на ЕНП да спазва и изпълни всички искания на Европейската комисия в рамките на срока, определен от комисията", обяви пред журналисти говорителят на Европейската народна партия Зигфрид Муресан. Той направи изявлението си, след като Орбан се срещна с лидерите на ЕНП в Брюксел.

Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

Орбан атакува Сорос в Европейския парламент

Унгария се е врекла в ЕС и това "не подлежи на въпрос"

Говорителката на Орбан отказа да каже какво точно е говорител Орбан на срещата.

Сред присъстващите на срещата е била и германският канцлер Ангела Меркел.

Председателят на ЕНП Жозеф Дол заяви в свое изявление, ЕНП иска от партията на Виктор Орбан "Фидес" и унгарските власти да предприемат всички необходими стъпки, за да изпълнят искането на комисията. Орбан е уверил ЕНП, че Унгария ще предприеме съответните действия, допълни Дол.

Брюксел плаши Унгария със съд заради политиките на Орбан

Брюксел плаши Унгария със съд заради политиките на Орбан

"Ние ще направим щателен преглед на всички тези въпроси"

В сряда ЕК даде едномесечен срок на Будапеща да пригоди закона за висшето образование, приет на 4 април, заявявайки, че не е съвместим с основните свободи.

Орбан се защити пред Европейския парламент и обвини Джордж Сорос в спекулиране.