Унгарският министър-председател Виктор Орбан ще хвърли оставка, ако на провеждащия се днес референдум мнозинството унгарци гласуват с „да” на квотите за мигранти в Европейския съюз.

Отговорът на журналистически въпрос на Виктор Орбан, след като той гласува на референдума, съобщи агенция MTI.

По думите му ключов за страната момент е гласовете „против” квотите да са повече от гласовете „за” тях.

Победата на гласовете „против” ще предостави достатъчно легитимност на действията на парламента и правителство, дори и ако референдума се окаже недействителен, уверен е Виктор Орбан.

Припомняме, резултатите от гласуването на референдума ще бъдат признати за валидни, ако избирателната активност бъде не по-малка от 50%. 

"Валиден референдум е по-добре отколкото обратното, но при всяко положение ще има законодателни последствия, тъй като ние сме се ангажирали да предоставим на парламента изключителното право да решава как да живеят унгарците, обяснява Орбан.

Виктор Орбан обяснява, че те ще извършат законодателни промени независимо дали референдума бъде признат за легитимен или не.

Има само едно условие – за победа е достатъчно да има и само един глас „против” повече, отколкото има гласове „за” (квотите, бел.ред).

Виктор Орбан добавя и че Унгария се гордее с това, че е първата страна, решила да проведе референдум за квотите за разселване на бежанци в Европейския съюз. Унгарският премиер очаква и други страни да последват примера на Унгария.

Виктор Орбан заявява и че не изключва възможността да се внесат поправки в конституцията на страната, но за неhо такова развитие на събитията засега има второстепенно значение по отношение на преговорите с Брюксел.

Според него преговорите преди всичко ще бъдат насочени към това Унгария да не бъде задължена да приема хора, които не желае, и да съществува принципното положение такива решения да са в правомощията на съответните държавни власти на страните-членки.

Ако ЕС е демократична общност, то той е длъжен да приеме решението на унгарците”, заявява Виктор Орбан.