Унгарците решават дали да приемат квотите за разпределение на бежанците.

Въпросът, по който унгарците трябва да се произнесат е: „Искате ли Европейският съюз да може да нарежда задължително заселване на неунгарски граждани в Унгария без съгласието на парламента?”.

Според разпределението по квоти Унгария трябва да приеме 1294 бежанци.

Право на глас имат 8 млн. унгарци, като за да бъдат зачетени резултатите, трябва да гласуват половината то тях.

Будапеща е един от хардлайнерите в съюза по отношение приема на бежанци на своя територия. Премиерът Виктор Орбан нееднократно се е противопоставял на това, посочвайки рисковете за сигурността и интегрирането в обществото, както и културните различия.

Централната избирателна комисия отхвърли всички обвинения за възможни фалшификация на резултатите от референдума. Председателят на избирателната комисия Илона Палфи ги определи като „неприемливи и възмутителни”.

В провеждането на референдум са формирани почти 10 000 комисии, в състава на всяка една от тях влизат най-малко 5 души. Всяка една парламентарно представена партия е имала възможност да изпрати свои представители в състава на комисията.

Резултатите от гласуването на референдума ще бъдат признати за валидни, ако избирателната активност бъде не по-малка от 50%. По данни на социологическите агенции почти 70% от населението ще гласува против задължителните квоти за прием.

Резултатите от референдума няма да имат никаква юридическа сила в Европейския съюз, но правителството може да инициира изменения в Лисабонския договор, които да изключат от него правила, които регулират миграцията.