Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че е приел поканата да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

На пресконференция днес Орбан заяви, че е приел поканата на Зеленски за провеждане на двустранна среща "в някакъв момент в бъдещето", съобщи Sky News.

Унгарският министър-председател твърди, че Зеленски му е предложил среща по-рано този месец, за да "проведе разговори". "Казах му, че ще бъда на негово разположение" - добави той.

Струва си да се отбележи, че ако тя се състои, това ще бъде първата официална двустранна среща между двамата лидери от началото на войната.

Украинският президент Володимир Зеленски увери, че никога не е разговарял с унгарския министър-председател Виктор Орбан за прекратяване на огъня или за диалог с руския президент Владимир Путин.

Зеленски добави, че трябва да се организира среща. "Миналия път в Аржентина казах на Орбан: "Виктор, посочете ми една причина, поради която не ни подкрепяте в ЕС?". Това всъщност беше още преди решението да бъде взето. Той не можа да каже", каза той.

Държавният глава също така попита Орбан защо не могат да организират официална среща помежду си. "Той също не можа да отговори", каза Зеленски.

Унгария заподозря ЕС в опит да я заобиколи за помощта за Украйна

Унгария заподозря ЕС в опит да я заобиколи за помощта за Украйна

Съюзът търси начини да преодолее неотстъпчивостта на Будапеща

Унгария е най-последователния проруски член на Европейския съюз, включително блокирайки финансова помощ за Украйна. На последното заседание на Съвета на ЕС, където бе дадена зелена светлина за започване на преговори за еврочленство на Украйна и Молдова, гласът на Виктор Орбан, който щеше да е против, бе избегнат, като унгарският премиер бе помолен да напусне залата по време на вота

Знае се, че държавите членки на Европейския съюз също така обмислят дали да лишат Унгария от правото ѝ на глас, за да сключат споразумение за отпускане на средства за Украйна. Според служителите ЕС може да приложи член 7 от Договора за Европейския съюз от 2007 г., който позволява лишаване на дадена държава от правото ѝ на глас поради нарушение на европейското законодателство.

Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

Унгария блокира 50 милиарда евро за Украйна от ЕС

След като по-рано не успя да блокира присъединяването на Киев