Правителството на Унгария ще запази икономическата стабилност през следващата година и ще поддържа таван на сметките за енергия на домакинствата, въпреки че Европейският съюз се плъзга в "икономическа криза". Това заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Отбелязвайки годишнината от въстанието през 1956 г. срещу съветската власт, Орбан, който беше преизбран за четвърти пореден мандат на изборите през април, посочи, че следващата година ще постави няколко предизвикателства с войната в съседна Украйна.

По думите на унгарският премиер има война на изток и икономическа криза на запад. Той добави, че има "финансова криза и икономически спад в ЕС.

През 1956 г. научихме, че единството е необходимо в трудни времена. Ще запазим икономическата стабилност, всеки ще има работа, можем да защитим схемата за тавани на сметките за енергия и семействата няма да бъдат оставени сами, увери Орбан.

Тавана на цените за газ и електричество бяха ключов елемент от политиките на Орбан, но разходите по схемата скочиха тази година поради скока на цените на енергията, което натовари огромна тежест върху държавния бюджет. Правителството беше принудено да премахне горната граница за домакинствата с по-голяма употреба от 1 август.

Правителството трябва да обсъди промените в бюджета за 2023 г. през декември.

Унгария, която все още внася по-голямата част от своя газ и петрол от Русия, видя рязко нарастващите цени на енергията, разширявайки търговския й дефицит и дефицита по текущата сметка, който според централната банка може да достигне почти 8% от БВП тази година. Валутата форинт падна до рекордно ниски нива спрямо еврото и долара по-рано този месец, принуждавайки централната банка да увеличи лихвените проценти в спешен ход на 14 октомври.