Холандският крайнодесен политик и противник на исляма Герт Вилдерс беше осъден за обида на група хора и подбуждане към дискриминация, съобщава БиБиСи.

Въпреки присъдата обаче на Вилдерс не му е било наложено наказание от съда.

Неговата партия води в социологическите допитвания преди парламентарните избори през март догодина.

Вилдерс също така е бил оправдан за подбуждане към омраза по случай от март 2014 г., когато заявил пред свои привърженици, че ще гарантира в Холандия да има по-малко мароканци.

Той нарече съдебната присъда "лудост" в публикация в профила си в "Туитър" малко след обявяването ѝ. Той се зарече, че ще обжалва съдебното решение.

Присъдата дойде след продължил три седмици съдебен процес, започнал след като полицията получила 6 400 оплаквания от граждани за негови коментари по време на кампанията за местните избори в Хага.

По време на предизборен митинг той попитал привържениците си дали искат "по-малко или повече мароканци във вашия град и в Холандия". Когато тълпата извикала "По-малко! По-малко!", Вилдерс с усмивка отговорил: "Ние ще се погрижим за това."

По време на процеса прокурорите са взели показания от холандци от марокански произход, които са изтъкнали, че коментарите на политика ги накарали да се чувстват като "граждани трета категория".

Вилдерс е бил разследван през 2011 г. заради коментари против исляма, приравнявайки го с нацизма и призовавайки за забрана на Корана. Той беше оправдан, а казусът беше масово разглеждан като даване на тласък на популисткия политик.