Петима българи ще лежат четири месеца във френски затвор за кражба на метал, съобщава електронното издание на френски „Sudouest".

Нашенците решили да се сдобият с метала, като отрежат пилон от електропровод в югозападния град Бордо. Вестникът определя кражбата като една от най-зрелищните в града. Престъплението е станало навръх националния празник на България  - 3 март на стар обект на френските железници SNCF.

Българите са били изправени пред съд в Бордо вчера. След задържането им прокуратурата е искала между 4 и 8 месеца затвор и забрана за пребиваване във Франция за петимата българи. В крайна сметка нашенците, чиито имена не се споменават, са осъдени на четири месеца затвор.

Припомняме, в началото на януари тази година четирима цигани от България бяха задържани от полицията в Бордо за кражба на четири тона мед. Тя бе открадната от склад на държавната железопътна компания SNCF и се оценяваше на 15 000 евро.

Компанията SNCF все по-често става обект на набези от страна на крадци на мед. За да намалят посегателствата, от ръководството на железницата обмисляха дори идеята да наблюдават с хеликоптери обектите си.