Руски съд осъди бившия журналист Иван Сафронов на 22 години в наказателна колония, след като го призна за виновен в държавна измяна по забележително дело за репресиите на Кремъл срещу свободата на печата, съобщава агенция Ройтерс.

Сафронов, бивш репортер по отбраната за вестниците "Комерсант" и "Ведомости", превърнал се в съветник на ръководителя на руската космическа агенция, беше арестуван през 2020 г. и обвинен в разкриване на класифицирана информация.

Адвокатите на Сафронов казаха пред агенция РИА Новости, че ще обжалват присъдата.

Неговите поддръжници твърдят, че случаят е възмездие за репортажите му, които разкриха подробности за международните оръжейни сделки на Русия.

"Всички, които са близки до Сафронов, смятат, че обвинението в държавна измяна е абсурдно", заяви журналистката Катерина Гордеева, след като интервюира майка му, сестра му и бивши колеги за документален филм за случая.

Преди произнасянето на присъдата Европейският съюз призова Русия да оттегли всички обвинения срещу 32-годишния Сафронов и да го освободи безусловно.

Руски прокурори искат 24 г. затвор за журналист разкрил "тайни" на "Роскосмос"

Руски прокурори искат 24 г. затвор за журналист разкрил "тайни" на "Роскосмос"

Обвиняват го в държаван измяна - често обвинение на Москва срещу правозащитници, журналисти и учени

Обвинението посочи, че Сафронов е споделял държавни тайни за продажбите на оръжие от Русия в Близкия изток на външното разузнаване на Чешката република. Той отричаше обвиненията през цялото време и миналия месец отхвърли споразумение за признаване на вината, което го накара да излежи 12-годишна присъда затвор.

Сафронов категорично отхвърли обвиненията и каза, че информацията, за която се твърди, че е предал на Чешката република, е публична информация с отворен код.

По време на процеса неговият правен екип публикува връзки към 19 публикувани статии и правителствени изявления, за които прокурорите твърдят, че представляват "държавната тайна", за която се твърди, че Сафронов е предал на чешкото външно разузнаване.

"Иван никога и никъде не е изпращал никаква секретна информация - за пари или безплатно. Всички свидетели на обвинението заявиха в съда, че той не се е занимавал с престъпна дейност. Той беше обикновен журналист, който честно си вършеше работата", се каза в изявление на адвокатите му.

Тежката присъда - по-голяма от тази, която руските съдилища обикновено произнасят по дела за убийства - се разглежда като важен удар срещу руското репортерство на фона на засилване на натиска върху свободата на печата от страна на Кремъл, след като Москва изпрати десетки хиляди войници в Украйна в края февруари.