Руските прокурори в процеса срещу бивш журналист поискаха от съда във вторник да му даде 24-годишна присъда затвор по обвинения в държавна измяна, съобщава АП.

Иван Сафронов, който е работил като журналист в продължение на десетилетие, преди да стане съветник на ръководителя на руската космическа корпорация "Роскосмос", е в ареста след ареста му през юли 2020 г. в Москва. Той отхвърли обвиненията в предаване на военни тайни на чешкото разузнаване и настоя, че е невинен.

Случаят на Сафронов отразява предизвикателствата, пред които са изправени руските журналисти, които станаха още по-трудни на фона на военните действия на Москва в Украйна.

Сафронов, който отразява военните въпроси и въпросите на сигурността за водещия руски бизнес всекидневник "Комерсант", преди да се присъедини към "Роскосмос", заяви, че е събрал цялата информация от открити източници в хода на работата си и не е направил нищо незаконно. Той твърди, че следователите не са успели да изяснят обвиненията в държавна измяна и да обяснят какви точно тайни е разкрил.

Много руски журналисти и правозащитници настояваха за освобождаването на Сафронов, а някои твърдяха, че властите може би са искали да си отмъстят за неговите репортажи, които разкриват руски военни инциденти и сенчести оръжейни сделки.

"Роскосмос" заяви, че Сафронов не е имал достъп до държавни тайни и твърди, че обвиненията не са свързани с работата на Сафронов за корпорацията, към която той се присъедини през май 2020 г.

Правозащитници, журналисти, учени и корпоративни служители, които са били обвинени в държавна измяна в Русия през последните години, са открили, че е трудно да се защитят поради секретността около техните случаи и липсата на публичен достъп до информация.

Бащата на Сафронов също е работил за "Комерсант", отразявайки военни въпроси, след като се пенсионира от въоръжените сили. През 2007 г. той почина след падане от прозорец на жилището си в Москва.

Разследващите заключиха, че той се е самоубил, но някои руски медии поставиха под съмнение официалната версия, сочейки намерението му да публикува чувствителен доклад за тайни доставки на оръжия за Иран и Сирия.

Задържаха за държавна измяна съветник на ръководителя на "Роскосмос"

Задържаха за държавна измяна съветник на ръководителя на "Роскосмос"

Сафронов е бивш журналист, специализиран във военното дело